اوضاع اقتصادی نابسامان در آخرالزّمان
عبدالله ابن عبّاس گفته است که با رسول خدا(صلّى الله علیه و آله) حج گزاردیم، حجّ وِداع(۱). پس، کوبۀ در کعبه را گرفت و رویش را سوی ما کرد و فرمود:
ای گروه مردم، آیا شما را از پیش در آمدهای «ساعت» آگاه نکنم؟ گفتند: بله ای فرستادۀ خداوند. فرمود: ... هنگام آن پیش در آمدها بینیاز از نادار پروا دارد از این که از او بخاهد، و نادار از مردم در گردهمایی شان درخاست میکند، پس، کسی در دستش چیزی نمی گذارد، و در آن هنگام، سخن میگوید کسی که دانشآموخته نیست، پس، هنگام آن پیش درآمدها برکت (فزونی) برداشته میشود، و نابهنگام باران باریده می شوند، و هر گاه مرد درون بازار رود، نمیبیند بازاریان را مگر بدگوییکنندۀ آقایشان (خداوند)، این میگوید: نفروختهام، و این میگوید: چیزی سود نبردهام، پس در آن هنگام، گروهی بر آنان چیره میشوند که اگر سخنی بگویند، میکشندشان، و اگر خاموش بمانند، ریشهکن می کنندشان، خونشان را میریزند، و دلهایشان را از هراس پرمیکنند، پس، کسی آنان را نمیبیند، مگر ترسان و هراسان... .(۲)
بدان که مراد از «ساعت» در برخی آیات قرآنی و بسیاری از روایات اسلامی، زمان قیام قائم(علیهالسّلام) است.
ابو سُلالَه سُلَمِی روایت کرده است که رسول خدا(صلّیاللهعلیه[وآله]وسلّم) فرمود:
بهزودی امامانی بر شما خاهند بود که روزیهایتان را در دست میگیرند. با شما سخن میگویند و دروغ میگویند، و کار میکنند و کار را بد انجام میدهند، سپس از شما، جز با نیکشمردن زشتشان و باورکردن دروغشان، خُشنود نمیشوند. شما حق را به آنان بدهید تا آن را میپسندند، و اگر از حق گذر کردند، با ایشان کارزار کنید. پس، هر کس بر سر آن کشته شود، او شهید است.(۳)
---------------------------------------------------------------------
۱. حجّ وِداع واپسین حجّی است که پیامبر(صلّیاللهعلیهوآله) آن را گزارد.
۲. مستدرک الوسائل، ج ۱۱، ص ۳-۳۷۲، کتاب الجهاد، ب ۴۹، ح ۱۱، با نقل از: کتاب الغیبة، نوشتۀ فضل ابن شاذان؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.
۳. جامع الأحادیث، ج ۱۳، ص ۲۶۲، ح ۱۳۰۶۸، با نقل از: المعجم الکبیر؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.
📚گزیدههایی از کتاب: جهان در آستانۀ ظهور؛ پژوهش و نوشتۀ سیّد سلیمان مدنی تَنْکابُنِی
✍🏻روش ما در نوشتن واژهها، بر پایۀ درستنویسی و سازگاری نوشتار با گفتار و برخی نکتههای دیگر است.
✔️کانال آخرالزّمان